Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: 2. 5. U Šumavy

Zápis z 16. Svatojanské degustace

 

Účastníci:

Hanka a Petr Řehákovi, Šéfík s Alenkou, Tomáš a Dana Kubátovi, Helenka Švachová, Pepa a Věrka Beranovi. Pochmani se bohužel omluvili dříve, než jsem rozeslala pozvánku :-(

Před začátkem degustace nás potěšila svou přítomností Ála a Honza Vokáčovi s jejich třemi vnoučaty. Jára a Přemek si užívali vyhřátého bazénu, Anežku píchla včela do prstíku u nohy.

Vstup do domu byl oživen přítomností kočičky Micky a jejími čtyřmi koťaty. Žádné nebylo zašlápnuto, ani neuniklo, kam nemělo.

Vedro bylo převeliké, což pocítili hlavně cyklisté. Elektrokolisté (Šéfík s Alenou) byli ve výhodě, ale Řezáci osvědčili statečné srdce a pevnou vůli.

 

Jakmile se cyklodegustátoři vydýchali a osvěžili v bazénu, mohla začít likvidace bramboračky a kulajdy. Jídla bylo zase dosti a moc dobré!

Vlastík chladil pivo a vzorky v bedně s chladicími kapslemi.

 

Vzorek č. 1: červená – Řezáci: barva rybízová, velmi suché, silná kyselinka, mírná tříslovina, prokvašeno do mrtě. Dobrý letní střik!

 

Vzorek č. 2: Vlastíkovo kdoulové víno: zapečetěné voskem, orosené, barva medová, kdoule tam jsou. 20 % alkoholu, pouze kvasný proces!

 

Vzorek č. 3: Medovina, dozrává 7-8 let, Řezák to celou dobu doslazuje. Hodně hřebíčku. Vlastík slíbil hybrid medoviny a piva na příští rok.

 

Vzorek č. 4: Víno bílé: Rýnský ryzlink Kadrnka 2019. Víc než dobré!

 

Vzorek č. 5: Víno bílé: pozdní sběr 2020, méně sytá žlutá barva, taky dobré

 

Degustace byla prokládána dobrým jídlem a písněmi Šéfíka. Vůně domova (zemědělci pohnojili svá vyprahlá pole močůvkou) byla vystřídána vůní hřebíčku v Alpě proti otravnému bodavému hmyzu. Komáři po horkém dni setřeli pot ze svých sosáků a vrhli se na nás. Tomu zabránila Věrka svým domácím repelentem! Zabralo to!

 

Vzorek č. 6: Liquere v lahvičce Rakytníkový sirup.

Vlastík: silný to je! Eva“ Ježíšmarjá, rychle vodu!

Vlastík měří refraktometrem sílu likéru – mimo rozsah, odhadem asi 35 % .

 

Vzorek č. 7: Cern – urychlovač: samý vitamín, závěr: černý rybíz s trochou malin

 

Vzorek č. 8: cider

 

Vzorek č. 9: víno Mlýnek: trochu drsnější, Vlastík cejtí šlupky a prokládal by to špekem

 

Vzorek č. 10: Travarica od Kubátů: silný, žluté barvy, je tam anýz?