Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: 2. 5. U Šumavy
Červenec v září 2012

Červenec v září 2012

 

Potřetí během posledních čtyř let jsme se ve značně prořídlé sestavě vydali na výlet „Červenec v září“ do Roháčů. Na Wilsoňáku se nás 19. 9. 2012 sešlo 5 (Krásničanovi, Beranice, Irena L. a Šéfík) a ve ve 22.13 (fuj) jsme vyrazili na východ. V Pardubicích přistoupili Fousovi. Obvyklé vítací popíjení skončilo před půlnocí a zalehli jsme na lehátka. Sprievodca nás vzbudil v ½ 6 a v 6 ráno (brrr) jsme již stáli v Liptovském Mikuláši na peróně. Ostravská sekce se neobjevila a to přitom Dušan kvůli ní vybral tak brzký vlak. Naštěstí v ½ 7 otevřel staničný bufet a pak i „U Hladného Vlka“ a tak se čekání na bus a ostravskou sekci zpříjemnilo. Ostravaci Snítalovi a DuPavlik s Jiřinou dorazili v 8 (přesně tím vlakem, který Dušan kvůli nim zavrhl).  Busem do Jalovca a pak s blouděním po žltej do Mnícha. Pivínko, bezva halušky a pak výstup v dešti na chatu, jež nás přivítala ve stavu opuštěném a zavřeném. Naštěstí Fouse napadlo rozdělat oheň a tak jsme se ohřáli, než přijel na motorce chatár Ivan. Pak už teplo, wellcome borovička a pohoda. K večeři bylo knedlozelovepřo, Večer obvyklá zábava, hrálo se, zpívalo a popíjelo.

Ráno bylo krásně a zima. Vrcholky byly zasněžené a nádherné. K snídani šošovicová polévka. Sešli jsme „prťkou“ do doliny a Parichvostem nahoru k Baníkovskému sedlu. Vylezli jsme asi do osmnácti set metrů a pak náš postup zastavil sníh, kterým se šlo špatně, ale hlavně úplně zasypal cestu a nevěděli jsme jak dál. Tak po chvíli bloudění jsme se rozhodli vrátit. Po sestupu z pásma sněhu jsme se občerstvili u potoka a sestoupili za tichých protestů našich netrénovaných kolen a stehen do Jaloveckej doliny. Tam nám natolik otrnulo, že se pár z nás vykoupalo v potoce. Pak už jen výstup „prťkou“ k chatě, kde byla nová „služba“- „Generálmajor“ Jožka Cigánik a další Jožka se manželkou. „Generálmajor“ měl vše řízně po vojensku na povel, což bylo proti srsti zejména Ireně. Ale pak jsme se sžili a bylo to dobré. Osazenstvo se mezitím rozrostlo o pár dalších hostů. Večer byl tradiční, k večeři uzené s brkaší, smaženou cibulkou a zbylými knedlíky.

Sobotní ráno bylo zamračené, ale nepršelo a tak jsme po desáté vyrazili směr Sivý vrch. Sněhu bylo málo, ale o to více bláta. Na Sivý vrch jsme vylezli, ale na jeho vrcholu byla taková vichřice, že nás po pár minutách sehnala opět dolů. Zpátky jsme to vzali přes Ostrou, jež není o moc nižší, než Sivák, ale kupodivu tam foukalo mnohem méně. Protože byl čas, tak jsme došli po hřebenu na Babky. Krásná procházka po vysokohorských lukách s panoramatickými výhledy na hlavní roháčský hřeben, Nízké Tatry a vidět byl i Křiváň. Pak už len nazpäť cez skalisko „Hrádok“ prudkou zkratkou do chaty. K večeři byly špagety se sýrem a sýrovou omáčkou. Večer klasický, začala se projevovat únava a tak jsme šli po desáté spát. Ráno balení, ranní polévka, poslední borovička na rozlúčku s chatármi a pak už dolů do Mnícha na pivo a se zastávkou v Bobrovci na pivo v hospodě Slovan a na exkurzi do Dušanova domečku do Szent Miklós város. Na náměstí cukrárna, brodění naboso v kašně (ta slast) a pak už na vlak a s přestupem v Žilině expresem Odra do Ostravy, kde vystoupila moravská sekce, přes Pardubice, kde vystoupili Warausovi, do Prahy, kde jsme se rozešli.

Co dodat na závěr? Asi tak toto:

·         bylo nás jedenáct a krásně jsme se vešli k jednomu stolu, což stmelilo zábavu.

·         počasí bylo oproti jiným letům výrazně lepší, i když ne ideální – spousta sněhu to kazila.

·         zato byly krásné a daleké výhledy na okolní pohoří

·         léta se hlásí a za pár let už velký okruh z Baníkovského sedla na Sivý vrch asi nezvládneme

·         chata pod Náružím je stále kouzelná, zejména noční cesty do kadibudek.

·         medvede sa nám vyhýbali, jelene nerevali

·         Dušanův nápad pozměnit tradiční jídelníček byl geniální

·         všichni jsme si namohli stehna

·         slovenská borovička je výborná, i když jsme jí vypili o něco méně, než jindy

·         je třeba vřele poděkovat Dušanovi za to, že tuto krásnou akci zase zorganizoval

 

A dá-li Pánbůh, tak za dva roky znova.