Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: 4. 4. U Šumavy
Zpráva z cesty:

Zpráva z cesty:

Inspekční skupina emeritní inspektorky Hani

se třemi bodygárdy, Šéfíčkem, Řezákem a Beranem,

provedla inspekci TAKové nemovitosti.

 

Výsledek je uspokojivý: bouda stojí, nezvaný návštěvník po sobě zanechal pouze měkkým „plátnem“ vystlané lože (jeden regál), střecha je proti sněhu podepřena mohutným kůlem s praktickými věšáčky.

Pokud někomu cesta z Rozpoutí (startovní hospoda u nádraží je zavřená) přes Nesměň připadá krátká, pak připomínám, že prošlapávání stopy sněhem nepovolí běžkaři rychlost větší než tři až čtyři km za hodinu. Rozhledna nad Besednicí stojí za to, i když je okolo mlžný opar. Vyjíždět od Pupků po tři čtvrtě na pět se nedoporučuje, chcete-li dojet za světla.

Máte-li pevný podpalovač, lze rozdělat oheň jednou sirkou a několika třískami (nadělali jsme jich plný kamnovec) a pak už jen užívat teplo a atmosféru genia loci.

Ústupová cesta přes Keblany a Lniště má jednu vadu: je rozjetá traktory a tedy ve stoupání a klesání obtížně sjízdná. Do Svin se ale dá dojet po loukách, pokud překonáte ohradníky a drátěné ploty pastvin.

Několik praktických rad pro ty, kteří by následující víkend chtěli uskutečnit následnou kontrolu:

1.     pláty jsou na topinky přímo ideální, ale je třeba je nejprve očistit – studené se čistí mnohem lépe, než rozpálené

2.     stínítko petrolejky je rozbité a knot krátký – lze opravit donesenými díly

3.     přístup k potoku a studánce je obtížný – vodu na vaření lze dovézt o Jarky

4.     mnohem pohodlnější je ale těžit pitnou vodu ze sněhu, který leží na stolech a lavicích v jídelně – není kontaminovaný

5.     nejen na sběr vody, ale i na první přístup do kuchyně je dobré mít s sebou lopatku; přimrzlé dveře je škoda vyvracet

6.     dostatečné množství večer požitých tekutin zajistí nočním hlídkám bezpečné pravidelné intervaly pro přikládání do kamen, aby oheň přes noc nevyhasl

7.     naštípaného dříví je v kuchyni dostatek na několik víkendů, ale dříví uskladněné pod „letištěm“ se pro noční přikládání nehodí, nechcete-li budit nad ním ležící spáče.

8.     zbylé naštípané (neuklizené a promrzlé) dříví z dřevárny je ideální večer přinést do kuchyně a při nočním probouzení s ním přikládat – než na žvavých uhlících rozmrzne, mnohem déle vydrží; jako brikety.

9.     hospoda u pošty (a autobusového nádraží) ve Svinech má v neděli zavřeno, ale na náměstí vedle „kulturáku“ vás ochotně a rychle nasytí.

 

Pokud jste se nadchli, pak připomínám, že do boudy se nevejde víc než dvanáct spáčů (to si už šlapou po hlavách), ale v okolí je dost sněhu na záhrab. Nejlepší je dohoda těch, kdo se tam hodlají vydat. Sobotní vlak z Prahy jede v 7:16.

 

Pepik Beran