Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: 5. 12., sledujte mejly
poslední aktualizace: 16. 11. 2024
Svatojanská degustace 2012

Zápis ze čtrnácté Svatojanské  degustace u Jurků (22.–23.6.2019)

Tentokrát byla degustace už bez kočky Myšky, ale Jurkovi se nebrání případné nové kočičce - uvidíme. Jinak motodegustátoři Vokáči se zasekli na Semaforu, nahradila je však pardubická sekce (Katka, Fous, Vojta), pěší sekce dorazila z Lochovic přes Felbabku, kde přežila hevík U Fabiána  (Hani s Helenkou daly koupel a šly přes Ostrý, Pochmani zvolili údajný asfalt neboli POPOLE - polňačky, pole a les), cyklodegustátor Řezák dorazil z tábora (hlásil se už z Jinců, kde se těšil na krpál na Felbabku).

 

Lákavá pozvánka jako vždy:

 

14. degustace 22. - 23. 6. 2019 v Podluhách

 

Milí příznivci degustací,

opět máme možnost se potkat v Podluhách a při ochutnávce probrat nejrůznější témata běžného i mimoběžného života.

Na blízkém fotbalovém hřišti bude opět dětský den.

 

PROGRAM:
Ochutnávka všeho dobrého, tj. přivezte to, co se vám podařilo vyrobit vlastními silami či to, co vám chutná. Žádná omezení se nekonají.

Ve sklepě dozrává letošní bezinková limonáda. Pivo bohužel bude pouze komerční, protože přestali vyrábět onen skvělý mladinový koncentrát Výzkumného ústavu pivovarnického a sladovnického. Vlastík sice otestoval i jiné nabídky na trhu, ale bohužel nedosahovali takové kvality.


JÍDLO:
Na uvítanou hladovým poutníkům a cédéčkům bude tradiční bramboračka a kulajda, a třeba ještě něco jiného. Kopru je dost. Houby sice u nás moc nerostou (Vlastík přišel z Brd a přinesl prd), ale něco máme ještě nasušeno. Plus dobroty, které společně navzájem ochutnáme, upečeme na ohni a zbaštíme.

 

SPANÍ:
Tradičně na zahradě v případě hezkého počasí. Pokud přijde ochlazení a déšť, což zatím předpovídají, naskládáme se do domu.

K dispozici bude samozřejmě zázemí našeho domu, obě koupelny, WC atd.

OSTATNÍ:

Jahody k nedělnímu rannímu sektu zrají.

Bazén: je připraven ke koupání: pH je 7.1, teplota vody přiměřená délce slunečního svitu.

Počasí: uvidíme, jak bude. Předpověď zatím věští na sobotu to nejhorší počasí z celého týdne, ale třeba jim to nevyjde.

Zápis doufám, že provede opět Jindra (toho už se nezbaví) a jako obvykle s humorem sobě vlastním.

 

Tak, snad je to všechno.

 

Těšíme se na vás!

Vlastík a Eva

 

 

Pro pěšáky začala degustace už na Felbabce. Pochmani měli plzeňské obyč, zatímco dámy H & H plzeňskou Rozmarnou 12 (volbu sládků, kterou Pochmani okusili už dříve v Ostravě), všichni si dali po půlce klobásy s decentní pálivou dochutí, místní výroba, a fernýtek v úžasné pidiskleničce s ouškem, kterou pán používá jako zátěž při výrobě zmrzliny.

 A teď už z Podluh:

Bramboračka a kulajda Evin standard - obě skvělé.

Vlastíkova nealko bomba: bezinková limonáda ve variantách bílá a rosé – obě též skvělé.

HHH (hezká Helenčina historka) - „jedna záhada vedle druhý“: Jak se sakra ta Ištvánova taška, prodřená, špinavá a s nedopitým červeným, mohla náhle objevit u výtahu?

ŘTS (Řezákovy táborové stížnosti): Uklízení chleba, topení ráno, „není na to vhodnej člověk“ . . .

Katčin dotaz: „A co se teď bude dělat?“

Vlastík informuje, že loni bylo jen víno (návrat ke kořenům), takže jsme se očistili a teď už může být zase všecko.

HEH (Helenčina edukace Hujerů): Jak Julek pojímal degustaci chlastavě a teď Katka ten dotaz . . .

A už vzorky:

  1. Vlastíkovo vévéčko – višňové víno 2018

Hujerky si zavzpomínaly na bezinkáč na Kersku.

  1. Řezákovo „je to trošku do šampusu“

Hani: „Jo, tak to jsem z domova vzala taky!“

Řezák: „Na táboře mi to všichni chválili!“

(Asi) Vlastík: „Spumante . . .“

Řezák: „Mně to vyhovuje.“

Hani: „To je to loňský?“

Řezák: „Zbyla mi z tábora jedna lahvička . . .“

Hani: „Tak to je tamhle taky, celej litr!“

Katka: „A z čeho to je?“

Hani & Řezák: „Rybíz!“

Katka (?): „To necháš ve vodě vodmočit?“

Hani: „Já to nejdřív natrhám, hodím to do odšťavňovače i se stopkama, pak propařit (provařit?) s cukrem . . .“

A Hani povyprávěla, jak se jí jednou povedl nádhernej rybízovej aldehyd, jakou ten měl barvu a jak jiskřil!

Vlastík: „Tohleto má při vhodné technologii i tříslovinku!“

  1. Pochmaní Ostravský kahan č. 1

Všichni ocenili zejména to, že jde o originální višňák od firmy Rybízák, prý je to jako likérka Ála (Hani), zatímco Vlastík to vidí i na dobrý roztok na čištění trubek. A Helenka nakrájela sýr. 

  1. Pochmaní Ostravský kahan č. 2

Borůvčák, opět od firmy Rybízák (Eva pravila, že je sice homeopatický, ale když o borůvkách ví, tak je tam opravdu cítí). To byla Láďova volba, že od firmy Rybízák nekoupil rybízák. Takže jsme si alespoň popovídali o našem mládí – hořčák, jabčák, rybízák, železité víno z lékárny, šumavské (portské) bylinné, Encián (svařák v ešusu). A Fous dodal cosi o výpravě s koeficientem 2 (počet litrů vína na hlavu) a o zásadě, že víno i s lahví nesmělo stát víc než 15 korun za litr.

  1. Vlastíkova malá vzácná lahvička

Vlastíkovo pojednání o Mendělejevově koncentraci – 40 % není náhoda, taková směs vody s lihem má totiž největší viskozitu! Eva zmiňuje krční frézu, Vlastík cosi o přesně 40 % (čvachta tekutina a keř kdoulovec). Byla to pálenka z kdoule!

  1. Hanina malá červená lahvička

Hani: „Tak si trochu nalejte, víc nemám, jen 187 ml.“ Černý rybíz (poznala Katka), základ maliny.

  1. Řezáčí archivní ročník 2016

Hani: „Žádnej zázrak. Samotnou mě to zklamalo.“

Vlastík: „Standardní slaďura griotka.“

Hani: „Vidíš, doma mi přišla mnohem horší.“

  1. Po stařeckých kecech o věčných lovištích zakrytý vzorek od Švachů

Helenka: „Je to nalezený, ale není to ten vzorek nalezený v odřené tašce u výtahu!“

Fous: „Hodně uzrálý nalezenec!“

Vlastík: „Ištvánovo portské?“

Helenka: „Čuchněte si znovu!“

Fous: „Trochu to smrdí.“

Byla to Dolská medovina hořká z Máslovic, rok 02, měsíc 03, šarže 46, povodně připlavily.

Jindra: „Povodně 2002!“

Hani: „To se ty včele namazaly.“

  1. Řezák: „Hani vždycky nadává, že dělám 52, tak tohle je 51!“

Řezák: „ Tohleto je jednoduché!“

Jindra (před ochutnáním): „Nebudou to jednoduše jabka?“

Fousovi to smrdí po medovině (nevypláchl si degustační hrneček).

Řezák: „Konstrukce Fousova, elektronika Láďova, není to špatný, prý je to jádro . . .“ Řezák vypráví Katce o výrobě.

Katka Fousovi: „To už jsi zapomněl?“

Fous: „No nezapomněl, ale to mi přijde jednodušší tu slivovici koupit od výpravčího ve Vsetíně.“

Řezák: „A je to prohnaný chromatografem a methanolu je tam minimum.“

  1. Vlastíkovo „vykvašené do mrtě“

Jablko – „hodně suchej cider“.

  1. Hanino „tamto, ale jinej ročník – 2017“

Hani: „Ta mi přišla doma lepší.“

Vlastík: „Pecičky jsou z toho cejtit!“

JE NEJLEPŠÍ! (A nebude, Šebestové chcípla trať . . .)

  1. Vlastíkova „vodka má ráda“

Vlastíkův překlad: „Ne vodka, vod kamaráda, jako od našeho známého.“

Byla to Meruňkovice 2017, Suchohrdly u Miroslavi, a do fujtého vzorku už jsme nešli, dopili jsme a dopovídali a zalehli (do domu – dáme vůbec ještě někdy zahradu?).

Ráno po snídani a exkurzi na zahradě přípitek brutálním sektem Bohemia na Láďův budoucí svátek a nás všechny a tak vůbec, a pak se všichni nacpali Fousovi do auta, jen Řezák se chystal na kolo (asi směrem na vlak do Hořovic) a Pochmani vyrazili do Hořovic na vlak pěšky.

Díky, Jurkovi! A Vlastíku, díky za zapůjčení zahradního paraplete, vrátíme!

Jindra