Zápis z dvanácté (jubilejní) Svatojanské degustace u Jurků (24.–25.6.2017)
Účastníci: domácí Jurkovi (Eva, Vlastík, přítulná kočka Myška), místo CD (cyklodegustátorů) nastal čas DC (deficit cyklistů), pěšáci Ištváni, Řezáci, Beranice, Pochmani a motodegustátoři Vokáči (to nás bylo 12 včetně Myšky). Nakonec dorazil i motodegustátor Šéfík – a bylo nás 12 plus Myška.
Začalo to pozvánkou, z níž vyplývá, že Myška není žádná Miška, jak jsem se léta domnívala:
12. degustace 24. - 25. 6. L. P. 2017 v Podluhách
Vážení příznivci degustací,
TAK jsme se dočkali a je tu DVANÁCTÁ Svatojanská degustace. Pravda, neobešlo se
to beze ztrát. Už vás nevítá náš přítulný pes Ferda, ani před vámi neprchá náš
plachý kocour Diblík. Jediný vítací chlupáč v naší domácnosti je už jen
naše osmnáctiletá kočka Myška. Není to žádná osmnáctka šťabajzna, jak bychom si
představovali – je trochu nahluchlá a taky hůř vidí, ptáky už nehoní a myši
nechává na pokoji. Polehává po zahradě a loudí dobroty.
PROGRAM:
Ochutnávka malých množství vámi dovezených vzorků, ať již vlastní výroby nebo
jiných zkušených výrobců likérů, destilátů a vín. Vlastík chladí ve sklepě pivo
a bezinkovou limonádu.
Vylučujeme z degustace
likéry a alkoholy neznámého původu a z vietnamských večerek. Likérka DRAK
už snad neexistuje.
Vše ostatní ochutnáme podle hesla
„Dobrého pomálu“!
JÍDLO:
Bude tradiční bramboračka. Houby nerostou, ale máme nasušeno z loňska. Dobroty,
které přivezete, přijdou vhod, jakmile se trochu setmí. A taky aby bylo čím
prokládat vzorky.
SPANÍ:
Tradičně na zahradě. Předpověď je stále suchá. Kdo bude chtít spát v domě,
jsou volné pokoje nahoře - ale je tam vedro. K dispozici je samozřejmě zázemí
našeho domu, obě koupelny, WC atd.
OSTATNÍ:
Jahody k nedělnímu sektu nejsou jisté. Nová výsadba jahod pěkně
zjara kvetla a nepřežila dubnový mráz. Další květy spálil květnový mráz. Teď
tam jsou jen zbytky, které dozrají a kosáci je snědí než přijedeme
z práce. Ale zraje rybíz J
Bazén: letošní teplé počasí je nakloněno koupání. Bazén je připraven, pH přiměřené, teplota vody: ráno ca 25 °C, odpoledne kafe.
Počasí: letos to bude mít sv. Petr zvaný Řezák jednoduché. Udržuje nad střední Evropou slunné a suché počasí. Ale po degustaci, Svatý Petře, by už mohlo trochu napršet. Ale tak nějak rozumně – ne, aby nám to spláchlo zahradu sajrajtem z polí jako před několika lety.
Zápis doufám, že provede s humorem osvědčená glosátorka Jindra. Toho už se nezbaví.
Těšíme se na vás!!!!
Vlastík a Eva
V sobotu tedy podle Helenčiných plánů vyrazily 2 pěšácké skupiny: Skupina A (Láďa a Ištván) vlakem z Prahy do Lochovic a dále pěšmo, skupina B (Helenka, Věra, Řezáci a já) vlakem z Prahy přes Beroun do Praskoles operativně přejmenovaných na Prskolesy. Áčka se rozdělila na A1 a A2 kvůli porouchané lokomotivě, takže Láďa vyrazil z hlavního o dost později a dle plánu dojel do Lochovic a pak s posezením ve Rpetech došel do Podluh, Ištván mu nepřistoupil na Smíchově, nýbrž dojel nějakým dřívějším rychlíkem až do Hořovic, prošel si Jurkovic ulici, hřiště, Felbabku (nenašel hospodu). Není jasné, kdo z pánů áčkařů byl jednička a kdo dvojka. Protože jsme je s Helenkou rozhodně nechtěly urazit, pracovně jsme je pojmenovaly nejdřív A12 a A13, pak – po všech telefonátech a SMS – Pat a Mat, nechť se rozhodou sami.
Béčka jela pohromadě, v Berouně a poté v osobáku degustovala Svijany v plechu, ačkoli průvodčí mumlal cosi o prohibici, kterou právě ve vlaku vyhlašuje, a dále otestovala standardně výbornou Haninu griotku. Po Prskolesech ale přišla pravá bomba: Vinice Johanka Keltská, vinařská podoblast mělnická, viniční trať Pod Otmíčskou horou, řádky do osmičky Zweigeltrebe, pak včetně řádků 12 a 13 Tramín červený, pak Rulandské bílé . . . Pod dohledem psů Boba a Daga jsme degustovali vše, z toho Zweigel 2 ročníky (2010 a 2016). Helenka a Hani pak zakoupily po lahvince tramínu zvaného TČ. A ještě tam měli pidirozhlednu, na kterou jsme samozřejmě vylezli.
V Lochovicích malý obídek a degustace Chodovaru dvanáctky zelené (!!!) – Řezáci a Beranice. Nakonec ale vše zelené skončilo u Věrušky, včetně 2/3 Řezákova velkého. Kozlík jedenáctka je Kozlík jedenáctka . . .
V okamžiku O (u odbočky na Ostrý) se skupina B rozdělila na B12/2 (Hani s Helenkou – přes Ostrý na Felbabku do té hospody, co Ištván nenašel) a B12/3 (Věra, Řezák a já) bez Ostrého do Rpet s dobře známou hospodou Járy Cimrmana, kterou předtím Láďa samozřejmě našel a dlouho si tam poseděl. Degustace B12/3: Birell (Věra), Staropramen (Řezák), Plzeň (já). Zaznamenáníhodná konverzace Věrušky s paní servírkou: „Máte nějaké rybičky?“ „Myslíte jako v akváriu?“
Když skupina B12/3 dorazila k Jurkům, byli tam už všichni kromě Šéfíka. Po jeho příjezdu se pak degustační tým stabilizoval a přišla na řadu avizovaná (skvělá) bramboračka a navíc i meavizovaná (skvělá) kulajda. Nelze zapomenout ani skvělou Tullamorka, jíž jsme zapili Šéfíkova vnoučka Fanouška „Säuglinga“ Pleskota.
A pak už vypukla oficiální dvanáctá degustace:
První BB (Brdský bahno) hořké, podle Evy sice jako na urologickém oddělení v nemocnici (viděla tam bílkoviny v moči), ale jako pivo dobré, nepasterované, nefiltrované.
„Jantar tmavý“, 11 - 12°, první pivo, které Vlastík skutečně vařil („pivo s chmelovarem“).
Griotka, pohrobek ze stromečku, který už není, čísi pochvalné vyjádření: „To je tak hustý, že se to dá mazat na chleba!“
Vlastík cítí jehličí, ale jen nepatrně, Řezák praví, že zubrovka to není, Helenka přiznává, že je to Soplica szlachetna wódka zakoupená výhradně kvůli názvu Soplica a Hani přiznává, že jí vodka nikdy nechutnala.
Beranice má doma zapsáno, jestli je tam koriandr, kurkuma nebo kardamom . . . Podle kohosi (Hani?) kdyby se to nahřálo, bylo by to na běžky.
Jakési rosé.
Ála: „Není to mrkev?“ Prý další podobné by byla dýně . . .
Beranice: „Naředěná červená řepa?“
Ištván: „Agáve?“
A byl to filipínský rum Tanduay. Honza studuje lahvičku: „To není rum, ale RHUM!“ Řezáčí speciální bonbónek pro 12. výročí degustace.
Všichni cítí jehličí. Jalovec tam je – a je to London Dry Gin.
Pálenka zelinkavá, ale kdoulovice to není. Silné, ale krční fréza to není. Je to totiž slivovice, která byla uložena v sudu napůl dubovém a napůl akátovém. Vlastík začíná dosahovat technologické dokonalosti. (Ve zkratce: „ Základ standard, zrání prefíkané - takže známo nám to není, jasný pane!“)
Identifikována malina a Řezáci přiznávají, že z Moravy.
Věra: „Malina od Jelínka?“
Řezák: „Ne, z Moravy.“
Věra: „Vždyť Jelínek je taky z Moravy!“
Ale je to prý od Kočky/Kotschky.
Jindra: „A my máme uhodnout, že je to calvados?“
Šéfík: „Nalej mi ještě!“
Řezák: „ Chceš to ředit?“
Šéfík: „Ne, nalejt!“
Vytáhl Vlastík ze svého archívu dřívějších degustačních vzorků.
Vlastík: „Citrusy v tom jsou . . .“
Helenka: „Limoncello!“
A všichni si museli vyslechout historku o home-made ruccolinu a limoncellu (Podluhy versus Ital), někteří už poněkolikáté.
Helenka: „Všechny piva máš dobrá!“
Shodli jsme se, že by to mohly být Vokáčovy hrušky, ale ve skutečnosti to byl Albertův calvados!
A pak už mimo degustaci došlo i na Šéfíkovy vycí písně (kromě Tullamorky přivezl i kytaru!) a TČ od Johanky Keltské, který skupina B12/2 protáhla přes Ostrý a pak se vychladil ve sklepní lednici.
Ráno po snídani a odjezdu Šéfíka, který vezl Řezáka a Ištvána do Jinců na nádraží (spěchali do Keblan), došlo nejen na šampaňské, ale i na jahůdky, které pro nás Eva zachránila. A Vlastík vyhlásil, že příští degustance bude zaměřena na vína (pivo bude jen na žízeň a tvrdé vypustíme). To je výzva hlavně pro viniční trať Pod otmíčskou horou!
Vokáči odvezli Hani a Helenku, Pochmani protáhli Věru Hořovicemi (posezení v zámecké kavárničce i na „lázeňské“ lavičce pod nádražím) a tato nově vzniklá sekce AB 12/3 se důstojně rozloučila Na Perónu, kde překvapivě měli pivo Vilém z rodinného pivovaru Jince. Takže jsme si připomněli Řezáka a Ištvána a připili jsme jim na zdraví a na včasný dojezd do Jinců i odjezd z Jinců a na šťastné dosažení tábora podle plánu, aby se z nich nějakým řízením osudu nestali Pat a Mat druhého dne.
Díky všem účastníkům a Jurkům zvlášť, za rok to tedy půjde vinný-nevinný.
Jindra