Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: 4. 4. U Šumavy

Dárek nad dárky (nemusí být jen dort z Polárky)

Tento rok mezi vzácná jubilea – Jan Hus, Karlův most, konec druhé světové války – připadají také osmdesáté výročí prvního vydání Války s mloky a sedmdesátiny osoby vskutku mimořádně úspěšné. Oslavy s tímto výročím spojené proto nejsou jenom tak. Emeritní šéf dvanácté trasy, Jarda Holub, řečený Pták, vždy něčím překvapil. A protože i jeho žena Bohunka sršela netradičními nápady, není se co divit, že jejich synové něco, co se dnes nazývá kreativita, dostali do života v genech velmi hojných. Darovali mu (a také celé trase) nájem historického autobusu Škoda Karosa RTO Lux. Je to (ve své době) luxusní vozidlo pro dálkové tratě. Mimochodem o dva roky starší než TAK Praha.

Tuto neděli, 11.10.2015 jsme se tedy sešli, jak jinak, než ve 13:30 na Florenci (přesně podle filmu, ve kterém tento typ autobusu hrál hlavní roli) a vyrazili do Panenského Týnce. Jeli jsme přes Otvovice, protože tamní starosta, náš dlouholetý člen, Joska Purkrt, a jeho žena Zdenka přistoupili se svým kamarádem psychotronikem, aby nám v prostorách nedokončeného klášterního kostela ze čtrnáctého století vyprávěli o tajemných úkazech, které ta krajina poskytuje svým obyvatelům po mnohá tisíciletí. Jako skeptici můžeme všem podezřívavým doporučit návštěvu areálu kláštera v Panenském Týnci. Ten magnetismus tam opravdu je. Nejen, že se mnohým v rukou samy otáčely dráty podle směru místních zón, ale v jistých místech chrámové lodě měli mnozí drobné svědění v dlaních, které v jiných částech areálu cítit nebylo.

Místní se domnívají, že v tom mohou mít prsty ostatky svaté Anežky České, které se ztratily, když klarisky prchaly z Anežského kláštera před husity. Protože se tehdy řád uchýlil právě do Panenského Týnce, mohl takovou vzácnou relikvii schovat právě zde. Kdo ví?

Každopádně nám ta zmizelá světice přála pěkné počasí, zážitky ze Slánské hory na zpáteční cestě i dobré pivo z minipivovaru ve Slaném. Pokud nám nyní závidíte tu cestu historickým autobusem, stejně jako mnoho motoristů, které jsme potkávali, obraťte se na pana Kuklu. Třeba vám ten skvělý retroautobus také pronajme. Ale až zase na jaře, až se přestanou solit silnice.

Za spokojené účastníky od nejstaršího – oslavence, až po nejmladšího – jeho sedmiměsíčního vnuka Alberta.

Trasa 12